Narsaq Internationale Forskningsstation er en uafhængig international forskningsplatform med fokus på udvikling af kultur-og forskningsprojekter i Narsaq regionen i Sydgrønland.  Forskningsstationen er placeret midt i ‘Grønlands spisekammer’, i et af Grønlands vigtigste kulturarvsområder. Narsaq-regionen er vigtig for forståelsen af nogle af de største udfordringer, som Grønland og verden står overfor lige nu.

 

Formål

Narsaq Internationale Forskningsstation er en platform for projekter, der tager udgangspunkt i bæredygtighed og i udvikling af af metoder til at lære af Grønland og forstå den kompleksitet af udfordringer, spørgsmål og muligheder, som findes her. Forskningsstationen vil skabe nye synergier, internationale netværk og samarbejder på tværs af vidensområder- og metoder, og forankre projekter lokalt i samarbejde med borgere, organisationer og beslutningstagere. Forskningsstationen vil prioritere vigtigheden af lokal indsigt og engagement i diskussionen og formidlingen af globale udfordringer, og bringe lokal viden med ind i forståelsen af globale problematikker.

Kontekst

 

Geografisk er Narsaq det sted i Grønland, hvor de store beslutninger, som landet står overfor at træffe, måske er mest påtrængende. Det drejer sig om langsigtede beslutninger såsom uafhængighed, udenlandske investeringer, minedrift og miljøbeskyttelse, bæredygtighed, demokrati, landbrug, infrastruktur, turisme, kulturarv og klimaforandringer samt Grønlands geopolitiske rolle i det internationale samfund. Det er vigtigheden af mange af disse beslutninger, der ligger til baggrund for at etablere en forskningsstation i Narsaq. På trods af områdets vigtighed er det stagnerende, og der er behov for nye tilgange og langsigtede beslutninger.

Der er meget at lære af Grønlands kultur, natur- og samfundsforståelse, og de beslutninger og visioner for fremtiden, som landet lige nu står overfor at skulle træffe. På samme vis har Grønland også brug for andre tilgange og erfaringer, som det internationale samfund kan bringe til landet.

I samarbejde med grønlandske, danske, nordiske og internationale kultur og forskningsinstitutioner vil Forskningsstationen skabe nye samarbejder på tværs af videnskabelig såvel som kunstnerisk forskning. Det vil give forskere, kunstnere og samarbejdende organisationer mulighed for at få indblik i de særlige forhold i Narsaq regionen såvel som i hele Grønland, som påvirker resten af verden direkte såvel som indirekte: den helt særlige natur, geologiske, økonomiske og sociale forhold, og den påvirkning, som Danmark som tidligere kolonimagt har haft og stadig har i Grønland.

Forskningsstationen vil give mulighed for at forstå klimaforandringer og geopolitiske magtrelationer på tæt hold gennem videnskabelige såvel som kunstneriske undersøgelser og aktiviteter. Sidst, men ikke mindst, vil Forskningsstationen være med til at sikre bevaring af og skabe opmærksomhed omkring regionens uvurderlige kulturarv og skabe nye muligheder og samarbejder med lokale borgere og virksomheder.

Andre oprindelige samfund står overfor lignende udfordringer, og projektet vil trække på erfaringer og viden fra andre oprindelige befolkninger.

Projekter

 

Ansøgere kan søge om ophold til udvikling af projekter med specifikt fokus på Narsaq området. Et vigtigt kriterie for ophold vil være projektets formål og tilgang til at indgå i dialog med lokalmiljøet samt projektets forventede offentlighed. Ophold vil ideelt set være af en måneds varighed i perioden april til oktober. Langtidsophold vil finde sted over vinterperioden (minimum tre måneder fra november til marts). 

Residenter forpligter sig til at formidle deres projekter til lokalsamfundet (eksempelvis Narsaq Museum, skoler, museer, forsamlingshuse og organisationer i Narsaq og regionen). Lokal formidling kan finde sted på mange måder, f.ex. som foredrag, workshops, filmfremvisninger, udstillinger, performances eller undervisning på skoler i Kujalleq Kommune, hvor Narsaq er placeret.

Projektet vil på længere sigt udvikle en vidensplatform, der vil samle et arkiv af forskningsprojekter med specifik relevans for Narsaq regionen. Arkivet vil være tilgængeligt online samt i Narsaq Museum, hvor det vil være tilgængeligt for borgere i Narsaq området og til brug lokalt i uddannelsesøjemed, samt som vidensarkiv for besøgende forskere.

Det er planen at huset i sig selv vil fungere som en online præsentationsplatform der henvender sig til både et nationalt og internationalt publikum.

Forskningsstationen skal på sigt gøre det økonomisk muligt og organisatorisk overskueligt for kunstnere og akademikere at opholde sig i Sydgrønland, og tilstræber at skabe nye netværk og indtægtsmuligheder for lokalbefolkningen.

Forskningsstationen

 

Forskerboligen ligger centralt i Narsaq by med udsigt mod Narsap Ilua og Kvanefjeld, Narsaq by og isfjorden. Huset består af to etager med hvert sit arbejds/beboelsesrum. Begge rum har to senge, arbejdsbord, samt to stole. Huset har et lille køkken med et lille spisebord, samt et badeværelse med kloakering. Huset har pt ikke et bad, men der er adgang til brusebad og sauna i sportscentret cirka fem minutters gang derfra. Huset har centralvarme og god internetforbindelse med wifi.

Pris for ophold: Kontakt os nederst på hjemmesiden.

Yderligere informationer om regionen: Narsaq Kommune Kujalleq

Rejseforbindelser til Narsaq:

  • Direkte fly fra København eller Reykjavik til Narsarsuaq Lufthavn i sommerperioden. Derefter forbindelse med båd eller helikopter til Narsaq

  • Alternativt fly til Nuuk eller Kangerlussuaq og derfra flyforbindelse til Narsarsuaq. Herefter båd eller helikopter til Narsaq

  • Færgeforbindelse til Narsaq mellem byerne på den grønlandske vestkyst

Organisation

 

Narsaq Internationale Forskningsstation er udviklet og ledet af Lise Autogena (DK/UK), professor og leder af Forskningscentret for Kunst, Design og Medier ved Sheffield Hallam Universitetet i England. Autogena er den daglige leder af projektet. I samarbejde med Ivalo Motzfeldt, som er den lokale koordinator i Narsaq kan der etableres kontakt til relevante lokale rådgivere og eksperter indenfor forskellige forskningsområder. Formidling af projekter organiseres afhængigt af projektet via et netværk af lokale skoler, organisationer og museer.

Projektets bestyrelse består af Ivalo Motzfeldt (GL), Peter Berliner (GL/MX), Paul Cohen (GL), Lise Autogena (UK), Iben Mosbæk (DK) og Peter Wissing (DK).

NIRS er udviklet med støtte fra Sheffield Hallam University, Statens Kunstfond og Kunsthal Århus.

Forskningsstationen indgår samarbejdsaftaler med kultur-og forskningsinstitutioner i Grønland og resten af verden.

Rådgivere

 
  • Lise Autogena, billedkunstner, professor og leder af Forskningscentret for Kunst, Design og Medier på Sheffield Hallam University i England (ADMRC)

  • Iben Mosbæk, kunsthistoriker, adm. direktør af Kunsthal Aarhus

  • Peter Wissing, økonom og direktør for Wissing Sustain

  • Ivalo Motzfeldt, Kultur og Fritidsleder, Narsaq

  • Kristine Lynge-Pedersen, cand. scient. soc. i geografi og kommunikation, Forsker ved Grønlands Naturinstitut

  • Peter Berliner, Professor i psykologi, Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik, Ilisimatusarfiks Center for Arktisk Velfærd & Center for Børne-, Ungdoms- & Familieforskning

  • Paul Cohen, oversætter, bosat i Narsaq

  • Jesper Enevoldsen, historiker og Leder af Narsaq Museum

  • Nivi Christensen, leder af Nuuk Kunstmuseum

  • Claudia Lastra, Leder, The Arts Catalyst - Centre for Art, Science & Technology, England

  • Susanne Andreasen, Leder af Grønlands Nationalteater

  • Rasmus Leander Nielsen, Adjunkt, politolog (cand.scient. pol./Statskundskab) og Leder af Nasiffik - Center for Udenrigs- & Sikkerhedspolitik ved Ilimmarfik / Grønlands Universitet

  • Professor Maria Ackren, Afdelingsleder, lektor, ph.d. Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik, Afdeling for Arktisk Samfundsvidenskab & Økonomi. Forskningsleder ved Nasiffik - Center for Udenrigs- & Sikkerhedspolitik ved Ilimmarfik / Grønlands Universitet

  • Birger Poppel, Emeritus, Institut for Læring, Ilimmarfik / Grønlands Universitet

  • Javier Arnaut, Lektor, studiekoordinator for Erhvervsøkonomi

    Institut for Samfund, Økonomi & Journalistik, Afdeling for Arktisk Samfundsvidenskab & Økonomi v. Ilimmarfik / Grønlands Universitet

  • Ulrik Pram Gad, Senior Forsker, Udenrigspolitik og diplomati, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

  • Josephine Nymand, Afdelingschef, Afdeling for Miljø og Råstoffer, Grønlands Naturinstitut, Leder, Grønlands Forskningsråd

  • Violeta Hansen, Seniorrådgiver,  Institut for Ecoscience - Arktisk miljø, Danish Center for Environment and Energy (DCE) Aarhus University

  • Joshua Portway, multimedie kunstner, UK

  • Mariia Simonsen, medlem af Grønlands Selvstyre, lektor i journalistik ved Grønlands Universitet, bosiddende i Narsaq

  • Landbrugets Rådgivingsservice, Grønland

  • Anders Mosbech, Seniorforsker, Forsknings- og rådgivningschef, Institut for Ecoscience - Arktisk miljø, DCE, Aarhus Universitet.

  • Fåreholderforeningen i Grønland

  • Inuk Jørgensen, film kunstner, fra Narsaq, bosiddende i Sverige

  • Magga Karlsen, væver, Narsaq

  • Irene Jensen, Underviser i Ernæring, Nuuk, tidligere bosat i Narsaq

  • Vivi Johansen-Stolt, underviser i Ernæring, Paamiat, , tidligere bosat i Narsaq

  • Kisser Thorsøe, Chefkonsulent, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

  • Ivalo Egede Lund, Oversygespejerske, Narsaq

  • Mariane Paviasen, Medlem af Inatsisartut / Grønlands Parlament, fra Narsaq

  • Det Grønlandske Hus i Århus (formidlingspartner)

  • Irene Jensen, Underviser i Ernæring, Nuuk

  • Niels Henrik Hooge, Cand. Jur. Master of Arts in Philosophy, NOAH

  • Peter Nørris-Christensen, lærer ved Narsap Atuarfia, Narsaq Skole

  • Per Kunuk Lyberth -Lynge, oversætter

  • Angu Motzfeldt, billedkunstner, fotograf

  • Inuk Silis Høegh, billedkunstner, filmskaber

Our Partners

 
image.jpg

Kontakt Os